Μία απολαυστική συνταγή για παστιτσάδα, το παραδοσιακό πιάτο που μας έρχεται από το νησί της Κέρκυρας! Τρυφερό μοσχαρίσιο κρέας σιγοβρασμένο σε σάλτσα με κόκκινο κρασί! Σερβίρετε με ζεστά σπαγγέτι Μπουκατίνι και φρεσκοτριμμένη Παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι!
Συνταγή για Παστιτσάδα
- Χρόνος Προετοιμασίας10 Λεπτά
- Χρόνος Μαγειρέματος1 Ώρες 15 Λεπτά
- Συνολικός Χρόνος1 Ώρες 25 Λεπτά
- Μερίδες4
Για την παστιτσάδα θα χρειαστείτε
Υλικά για την παστιτσάδα
- 500 γρ. μοσχάρι χωρίς κόκαλα, κατά προτίμηση ελιά, κομμένη σε κομμάτια
- 500 γρ. Bucatini
- ½ φλιτζάνι (120ml) ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδι, ψιλοκομμένα
- 3-4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 φλιτζάνια (500ml) ξηρό κόκκινο κρασί
- ½ φλιτζάνι (120ml) ξύδι από κόκκινο κρασί
- ½ κουταλιά του γλυκού ζάχαρη (προαιρετικό)
Υλικά για το μείγμα μπαχαρικών
- 1 κουταλιά του γλυκού πάπρικα
- ½ κουταλιά του γλυκού κανέλα
- ½ κουταλιά του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- ½ κουταλιά του γλυκού κύμινο
- ½ κουταλιά του γλυκού καυτερή τριμμένη πάπρικα
- 5 ολόκληρα γαρίφαλα
Υλικά για το σερβίρισμα (προαιρετικό)
- Τριμμένη παρμεζάνα ή Κεφαλοτύρι
- Μαϊντανός ή βασιλικός
Εκτέλεση
Ζεστάνετε μία μεγάλη κατσαρόλα με χοντρή βάση σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και τσιγαρίστε το μοσχάρι και από τις δύο πλευρές. Μη γεμίσετε υπερβολικά την κατσαρόλα. Αφήστε παράμερα το μοσχάρι σε μία πιατέλα ή ένα μπολ.
Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέστε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διαφανή για περίπου 5-8 λεπτά. Ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε το σκόρδο και όλα τα άλλα μπαχαρικά και τη ζάχαρη (προαιρετικό) για άλλα 2 λεπτά. Προσαρμόστε τη φωτιά, εάν είναι απαραίτητο.
Ντεγλασάρετε την κατσαρόλα με λίγο κρασί και τρίψτε με μία ξύλινη σπάτουλα. Προσθέστε πάλι το μοσχάρι στην κατσαρόλα και ρίξτε μέσα το κρασί και το ξύδι.
Ανακατέψτε και αφήστε τη σάλτσα να βράσει. Προσθέστε τα φύλλα δάφνης. Σκεπάστε με το καπάκι και σιγοβράστε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1 ώρα.
Ανακατεύετε περιστασιακά. Εάν η σάλτσα πήξει πριν το μοσχάρι είναι έτοιμο, προσθέστε λίγο νερό.
Ξεσκεπάστε και καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι. Μην προσθέσετε πολύ πιπέρι, επειδή είναι ήδη καυτερό.
Σιγοβράστε για περίπου μισή ώρα ή μέχρι το κρέας να γίνει μαλακό. Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης και το γαρίφαλο. Δοκιμάστε και καρυκεύστε ανάλογα.
Στο αναμεταξύ, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο βραστό νερό σύμφωνα με τις οδηγίες. Στραγγίξτε και ρίξτε σταγόνες με λίγο ελαιόλαδο.
Σερβίρετε τα ζυμαρικά σε μία μεγάλη πιατέλα ή σε ξεχωριστά πιάτα και ρίξτε πάνω τους το μοσχάρι και μπόλικο τριμμένο τυρί. Μπορείτε να προσθέσετε αν θέλετε μαϊντανό ή βασιλικό.
Με έμπνευση και φωτογραφίες από: 30daysofgreekfood.com