Συνταγή για Σπιτική Μηλόπιτα
Μία συνταγή για σπιτική μηλόπιτα που σίγουρα θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον και, ίσως, την καθιερώσετε ως ένα τέλειο επιδόρπιο για τα οικογενειακά δείπνα σας ή κατά τις διακοπές σας! Ένα σπιτικό θαύμα για όλη την οικογένεια!
Συνταγή για Σπιτική Μηλόπιτα
- Χρόνος Προετοιμασίας30 Λεπτά
- Χρόνος Μαγειρέματος1 Ώρες
- Συνολικός Χρόνος1 Ώρες 30 Λεπτά
- Μερίδες8
Για τη μηλόπιτα θα χρειαστείτε
Υλικά για τη μιλόπιτα
- 8 μήλα
- ½ φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι πακεταρισμένη καστανή ζάχαρη
- ¼ φλιτζάνι νερό
- 1 ζύμη (23 εκ. ή 9 ίντσες) για πίτα διπλής κρούστας, ξεπαγωμένη
Εκτέλεση
Ξεφλουδίστε και αφαιρέστε τον πυρήνα από τα μήλα, ύστερα κόψτε τα σε λεπτές φέτες. Αφήστε τα παράμερα.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220⁰C.
Λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε για να σχηματίσει μία κρέμα. Μαγειρέψτε μέχρι να αρωματίσει, για περίπου 1 με 2 λεπτά.
Προσθέστε τη ζάχαρη και το νερό; αφήστε να βράσει. Χαμηλώστε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράστε για 3 με 5 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά.
Πιέστε τη ζύμη στον πάτο και πάνω στις πλευρές ενός πιάτου για πίτα.
Ανοίξτε την υπόλοιπη ζύμη, έτσι ώστε να προεξέχει της πίτα για περίπου 1,2 εκ. Κόψτε τη ζύμη σε 8 λωρίδες 2,5 εκ.
Τοποθετήστε τα κομμένα σε φέτες μήλα στην κάτω κρούστα, σχηματίζοντας ένα ελαφρύ ύψωμα.
Τοποθετήστε 4 λωρίδες ζύμης κάθετα και ομοιόμορφα βαλμένες πάνω από τα μήλα, χρησιμοποιώντας μακρύτερες λωρίδες στο κέντρο και κοντύτερες στις άκρες.
Κάντε μια δικτυωτή κρούστα: Διπλώστε την πρώτη και την τρίτη λωρίδα μέχρι το τέλος για να πέσουν σχεδόν από την πίτα. Τοποθετήστε μία από τις αχρησιμοποίητες λωρίδες κάθετα πάνω στη δεύτερη και την τέταρτη λωρίδα και μετά ξεδιπλώστε την πρώτη και την τρίτη πίσω στην αρχική τους θέση.
Διπλώστε τη δεύτερη και την τέταρτη κάθετη λωρίδα προς τα πίσω. Τοποθετήστε μία από τις τρεις αχρησιμοποίητες λωρίδες κάθετα στην κορυφή. Ξεδιπλώστε τη δεύτερη και την τέταρτη λωρίδα πίσω στην αρχική τους θέση.
Επαναλάβετε τα βήματα 10 και 11 για να πλέξετε τις τελευταίες δύο λωρίδες ζύμης.
Διπλώστε και κόψτε την περίσσια ζύμη στις άκρες αν είναι απαραίτητο και τσιμπήστε τη στις άκρες για να στερεωθεί.
Αργά και απαλά ρίξτε το μείγμα ζάχαρης και βουτύρου στη δικτυωτή κρούστα, φροντίζοντας να τρέχει πάνω από τα κομμένα μήλα.
Απλώστε λίγο στο πλέγμα, αλλά σιγουρευτείτε ότι δεν τρέχει από τις πλευρές.
Ψήστε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 175C και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν, για 35 με 45 λεπτά.
Με έμπνευση και φωτογραφίες από: allrecipes.com