Η τούρτα με πραλίνα φουντουκιού με γιαούρτι είναι αρκετά ελαφριά, χωρίς ζάχαρη και σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας! Τόσο για τη γεύση της, όσο και για τις λίγες της θερμίδες.
Τούρτα με πραλίνα φουντουκιού χωρίς ζάχαρη και γιαούρτι
- Χρόνος Προετοιμασίας40 Λεπτά
- Χρόνος Μαγειρέματος10 Λεπτά
- Συνολικός Χρόνος50 Λεπτά
- Μερίδες6
Για την τούρτα με πραλίνα φουντουκιού θα χρειαστείτε
Υλικά για το παντεσπάνι
- 78 γρ. μαλακό αλεύρι
- 36 γρ. άγλυκη σκόνη κακάο
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 ασπράδια από μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κ.σ. ηλιέλαιο
- 165 γρ. stevia
- 1 πρέζα κρεμόριο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για τη γέμιση
- 120 ml γάλα εβαπορέ
- 5 γρ. φύλλα ζελατίνη
- 258 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 115 γρ. stevia
- 118 γρ. τυρί ricotta με χαμηλά λιπαρά
- 2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
- 44 γρ. κομματάκια σοκολάτας, χωρίς ζάχαρη
- 4 κ.σ. άγλυκη σκόνη κακάο
- 100 ml. άγλυκo σιρόπι φουντουκιού
Εκτέλεση
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 οC. Καλύψτε μια βάση ταψιού φούρνου, περίπου 38 x 46 cm με λαδόχαρτο.
Σε ένα μπολ κοσκινίστε μαζί το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι, αφήστε τα στην άκρη.
Χρησιμοποιώντας μίξερ χτυπήστε τα αυγά και 1 από τα ασπράδια στην πιο υψηλή ταχύτητα του μίξερ για 3 – 4 λεπτά.
Προσθέστε 165γρ. στέβια και χτυπήστε 5-6 λεπτά ακόμα, μέχρι να γίνει το μείγμα πηχτό, ανοιχτόχρωμο και σχεδόν να τριπλασιαστεί σε όγκο.
Κοσκινίστε πάλι το μείγμα του αλευριού πάνω από το μείγμα των ολόκληρων αυγών, διπλώνοντάς το με μια σπάτουλα με μερικές γρήγορες κινήσεις.
Προσθέστε το ηλιέλαιο, ανακατεύοντας ίσα ίσα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Σε ένα καθαρό μπολ χτυπήστε τα υπόλοιπα ασπράδια μέχρι να φουσκώσουν και γίνουν μαρέγκα.
Προσθέστε τη βανίλια και το κρεμόριο χτυπώντας ίσα ίσα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Χρησιμοποιήστε σπάτουλα και διπλώσετε τα ασπράδια στο μείγμα σε δύο φάσεις μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Απλώστε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει. Περάστε ένα μαχαίρι γύρω από την περίμετρο για να απελευθερώσετε το κέικ από το ταψί, αφαιρέστε το λαδόχαρτο.
Για την γέμιση βάλτε 60ml γάλα εβαπορέ σε μια μικρή κατσαρόλα. Τοποθετήστε τα φύλλα ζελατίνα στο γάλα εβαπορέ και αφήστε το για 3 λεπτά να μαλακώσει.
Ψήνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να έχει διαλυθεί εντελώς η ζελατίνη. Μην αφήνετε το μείγμα να βράσε, αυτό θα μπορούσε να βλάψει τη ζελατίνη.
Τοποθετήστε το καυτό γάλα εβαπορέ μέσα στο μπολ με το υπόλοιπο κρύο γάλα εβαπορέ και τοποθετήστε στο ψυγείο.
Χτυπάτε μαζί σε ένα μίξερ το τυρί κρέμα και στέβια για 1 λεπτό σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέστε το ricotta και το γιαούρτι και ανακατέψτε ξανά για 1 λεπτό σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας κακάο και ανακατέψτε, αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα καθαρό μπολ χρησιμοποιώντας το μίξερ χτυπήστε το μείγμα γάλα εβαπορέ και ζελατίνη μέχρι να είναι σαν σαντιγί.
Προσθέστε το μείγμα του κακάο στην σαντιγί και ανακατέψτε καλά.
Ανακατεύετε τα κομματάκια σοκολάτας στο μείγμα.
Πηγή: greece.fage