Σήμερα είναι η Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Η Κυριακή, δηλαδή, πριν από την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής. Η Εκκλησία επιτρέπει στους πιστούς την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, ψαριών και ελαιόλαδου, απαγορεύει, όμως, την κρεοφαγία. Με το δείπνο της Κυριακής της Τυρινής κλείνει ένας γαστρονομικός κύκλος, που σχετίζεται με τη χριστιανική θρησκεία και από την επομένη, Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η σωματική και ψυχική προετοιμασία για το Πάσχα, με την αυστηρή νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής. Από τα κύρια παραδοσιακά φαγητά του τραπεζιού την Κυριακή αυτή είναι τα μακαρόνια, που συσχετίζονται από τους λαογράφους με τη λατρεία των ψυχών κατά την περίοδο αυτή. Η παραδοσιακή συνταγή για Τσουχτή Μάνης, λοιπόν, είναι ένα παραδοσιακό πιάτο ζυμαρικών που καταναλώνεται κατά βάση την Κυριακή της Τυρινής χρησιμοποιώντας τα πιο απλά συστατικά! Χρειάζεται όχι παραπάνω από 15 λεπτά για να ετοιμαστεί! Σερβίρετε το πιάτο αυτό με ένα ποτήρι κρύο λευκό κρασί, κατά προτίμηση Μοσχοφίλερο.
Τσουχτή Μάνης Συνταγή
- Χρόνος Προετοιμασίας5 Λεπτά
- Χρόνος Μαγειρέματος10 Λεπτά
- Συνολικός Χρόνος15 Λεπτά
- Μερίδες4
Για την Τσουχτή Μάνης θα χρειαστείτε
Υλικά για την Τσουχτή Μάνης
- 1 κιλό μακαρόνια
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι Kosher
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 6 κουταλιές της σούπας μυζήθρα
- 2-4 αυγά
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για το τηγάνισμα των αυγών
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αφήστε μία μεγάλη κατσαρόλα αλατισμένου νερού να βράσει.
Μαγειρέψτε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες μέχρι να γίνουν al dente ή να αποκτήσουν τη δική σας προτιμώμενη υφή. Στραγγίξτε κι αφήστε τα παράμερα.
Στο αναμεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Όταν το λάδι ξεκινήσει να λάμπει, προσθέστε τη μυζήθρα κι, αμέσως, χαμηλώστε τη φωτιά σε χαμηλή.
Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι το τυρί να ροδίσει, αλλά μην το παραψήσετε (το τυρί θα είναι πικρό).
Σβήστε τη φωτιά και προσθέστε αμέσως τα μακαρόνια στο τηγάνι. Να είστε προσεκτικοί να μην καείτε.
Προσθέστε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σε ένα άλλο τηγάνι προσθέστε το ελαιόλαδο και τηγανίστε τα αυγά σε μέτρια φωτιά. Όταν τελείωσετε τοποθετήστε τα πάνω στα μακαρόνια.
Καρυκεύστε με αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρετε όσο είναι ζεστό το πιάτο.
Με έμπνευση και φωτογραφίες από: 30daysofgreekfood.com