Παραδοσιακή Συνταγή για Μπριάμ
Απολαύστε μία παραδοσιακή συνταγή για μπριάμ, ένα από τα πιο υγιεινά κι αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας! Ένα παραδοσιακό φαγητό, νόστιμο και νηστίσιμο!
Παραδοσιακή Συνταγή για Μπριάμ
- Χρόνος Προετοιμασίας15 Λεπτά
- Χρόνος Μαγειρέματος1 Ώρες 15 Λεπτά
- Συνολικός Χρόνος1 Ώρες 30 Λεπτά
- Μερίδες4
Για το μπριάμ θα χρειαστείτε
Υλικά για το μπριάμ
- 2 μεσαίες πατάτες, ξεφλουδισμένες, κομμένες σε κομμάτια (περίπου 2,5 εκ.)
- 4-5 μεσαίου μεγέθους κολοκυθάκια, κομμένα σε κομμάτια (περίπου 4 εκ.)
- 4 μεσαίου μεγέθους μελιτζάνες, κομμένες σε κομμάτια (περίπου 4 εκ.)
- 2 μεσαία καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 πιπεριές, κομμένες σε μεγάλες λωρίδες
- 1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε κυβάκια
- 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτές
- 2/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 μεσαία κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε μεγάλες φέτες
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, τα λευκά και πράσινα μέρη, ψιλοκομμένα
- 4-5 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση ή ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 3/4 φλιτζάνι δυόσμος, ψιλοκομμένος
- Αλάτι και πιπέρι
Υλικά για το dressing με φέτα και γιαούρτι (προαιρετικό)
- 1 φλιτζάνι (250 γρ.) γιαούρτι
- 1 φλιτζάνι (150 γρ.) τυρί φέτα, θρυμματισμένη
- 1/4 – 1/2 φλιτζάνι (60-120ml) πλήρες γάλα
- 1 αυγό
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200⁰C.
Σε ένα μεγάλο ταψί προσθέστε όλα τα λαχανικά, τα μυρωδικά και καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι. Χρησιμοποιήστε ένα μικρό μπολ για να διαλύσετε τον τοματοπελτέ στο ελαιόλαδο και ρίξτε το στη συνέχεια στο ταψί.
Ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας μέχρι τα λαχανικά να έχουν καλυφθεί εντελώς. Απλώστε τα ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.
Τοποθετήστε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Σκεπάστε με λαδόκολλα για 45 λεπτά.
Ύστερα, αφαιρέστε τη λαδόκολλα κι ανακατέψτε προσεκτικά. Ψήστε για ακόμη 30 λεπτά.
Ανακατέψτε ξανά. Προσαρμόστε τη θερμότητα του φούρνου κατάλληλα, εάν χρειάζεται.
Στο αναμεταξύ, ετοιμάστε το dressing με γιαούρτι και φέτα (προαιρετικό). Χτυπήστε το γιαούρτι, τη θρυμματισμένη φέτα, το γάλα και το αυγό στο μπολ. Αφήστε το μπολ παράμερα.
Ελέγξτε τα λαχανικά, ειδικά τις πατάτες και τα καρότα. Εάν είναι τρυφερά, τότε όλα είναι μια χαρά. Εάν όχι αφήστε για άλλα 15 λεπτά και ελέγξτε ξανά.
Όταν τα λαχανικά είναι τρυφερά αρκετά, πασπαλίστε την θρυμματισμένη φέτα ή ρίξτε το dressing.
Ψήστε για άλλα 5-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Με έμπνευση και φωτογραφίες από: 30daysofgreekfood.com