Μια άκρως απολαυστική πίτα με λαχανικά και τυριά, κατευθείαν από τις Κυκλάδες!
Διαβάστε τη συνταγή για τη βουτηχτή κυκλαδίτικη πίτα με χωριάτικο φύλλο πολυδημητριακών.
[ingredients]
[ingredients2]
Εκτέλεση
- Τρίβετε σε χοντρό τρίφτη κολοκύθι και καρότο.
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε κολοκύθι και καρότο σε δυνατή φωτιά να πιουν τα υγρά τους περίπου για 5′.
- Αλατοπιπερώνετε.
- Προσθέτετε ψιλοκομμένα τα φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους.
- Σοτάρετε 2′ επιπλέον.
- Προσθέτετε τα βότανα.
- Αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
- Η γέμιση πρέπει να είναι στεγνή και κρύα.
- Τρίβετε το Σαν Μιχάλη ή το κόβετε σε μικρά καρέ.
- Σε μπολ βάζετε τα αβγά και τα χτυπάτε με σύρμα.
- Προσθέτετε το γάλα και το ελαιόλαδο.
- Χτυπάτε με το σύρμα.
- Λαδώνετε ταψί 38-40 εκ.
- Ανοίγετε τη συσκευασία χωριάτικο «κιχί» με καλαμποκάλευρο.
- Στρώνετε ένα φύλλο στο λαδωμένο ταψί.
- Παίρνετε ένα φύλλο, το βουτάτε στα υγρά υλικά και το τσαλακώνετε πάνω στο στρωμένο φύλλο, πασπαλίζετε πεταχτά γέμιση και λύγα τυριά.
- Επαναλαμβάνετε βουτηγμένο φύλλο, στρώνετε και πασπαλίζετε γέμιση και τυριά μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα (κάνετε 4 στρώσεις βουτηγμένο φύλλο, γέμιση και πάνω και κάτω βάζετε από 1 στεγνό φύλλο).
- Κλείνετε την πίτα με το τελευταίο στεγνό φύλλο.
- Χαράζετε σε κομμάτια τα πάνω φύλλα ή τρυπάτε με μαχαίρι.
- Περιχύνετε με όσο υγρό περίσσεψε.
- Ραντίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις κατά προτίμηση, για περίπου 1 ώρα .
- Στο τελευταίο εικοσάλεπτο γυρίζετε το φούρνο στην κάτω αντίσταση για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
- Αυτή η πίτα σηκώνει και ψήσιμο σε αέρα και κάτω αντίσταση.
- Τοποθετείτε το ταψί για το πρώτο μισάωρο στην κάτω σχάρα του φούρνου και μετά στη μεσαία να φουσκώσει σαν σουφλέ, να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
- Προσοχή, εάν η γέμιση σας έχει κρατήσει υγρασία προσθέστε λίγο αλεύρι, τραχανά ή καλαμποκάλευρο την ώρα που πασπαλίζετε τις στρώσεις.
Πηγή: argiro.gr