Συνταγή για μια φανταστική τούρτα καραμέλα. Όσοι αγαπάνε την καραμέλα, πρόκειται να την λατρέψουν δίχως δεύτερη σκέψη!
Και επειδή εμείς λατρεύουμε τα σπιτικά υλικά μάθε να φτιάχνεις γρήγορη σάλτσα καραμέλας ή σπιτική καραμέλα γάλακτος ή σπιτική αλατισμένη καραμέλα για να μην αγοράζεις έτοιμες!
Υπέροχη τούρτα καραμέλα
- Χρόνος Προετοιμασίας1 Ώρες
- Χρόνος Μαγειρέματος40 Λεπτά
- Συνολικός Χρόνος1 Ώρες 40 Λεπτά
- Μερίδες10
Για την τούρτα καραμέλα θα χρειαστείτε
Υλικά για τη βάση
- 250 γρ. μπισκότα digestive
- 80 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
Υλικά για την κρέμα
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
- 2 μεγάλα φύλλα (10γρ. το καθένα) ζελατίνη
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
Υλικά για τη σάλτσα καραμέλας
- 3/4 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
- 1/2 φλιτζ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 κ.σ. νερό
- 1 κ.γ. μέλι
- 4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για το στόλισμα της τούρτας
- 350 γρ. ζάχαρη
- 1/2 φλιτζ. ασπρισμένα αμύγδαλα
- 50 ml νερό
Εκτέλεση
Προσθέτετε τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάτε για ακόμη 1΄.
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί (παχύρρευστη μορφή).
Βάζετε τη ζελατίνη σε κρύο νερό να φουσκώσει για 15΄.
Αφαιρείτε από τη κατσαρόλα και αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Για την κρέμα
Βάζετε σε χύτρα ταχύτητος το ζαχαρούχο γάλα (όπως είναι μέσα στο κουτί χωρίς να το ανοίξουμε), γεμίζετε τη κατσαρόλα νερό μέχρι να το σκεπάσει και το βράζετε για 30 λέπτα ( ο χρόνος μετράει από την ώρα που αρχίσει να «σφυρίζει» η βαλβίδα).
Με την ανάποδη του κουταλιού το πατάτε να ισιώσει η επιφάνεια και να κολλήσει στη φόρμα.
Ανακατεύετε για λίγο και στρώνετε το μείγμα σε φόρμα στρογγυλή.
Για τη βάση
Θρυμματίζετε σε μπλέντερ τα μπισκότα και προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και το γαρίφαλο.
Προσθέτετε το γιαούρτι και χτυπάτε στη χαμηλή ταχύτητα ακόμη 1΄.
Στύβετε καλά με τα χέρια σας τα φύλλα ζελατίνης και τα βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων με 1 κ.σ. νερό για ένα λεπτό. Αφήνετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Τέλος τα προσθέτετε στη λευκή κρέμα και ανακατεύετε σε χαμηλή ταχύτητα για 1΄.
Τέλος ρίχνετε τη καραμέλα που έχετε φτιάξει με το ζαχαρούχο γάλα.
Χτυπάτε ακόμα ένα λεπτό και ρίχνετε τη κρέμα στη φόρμα πάνω από το μπισκότο.
Παγώνετε τουλάχιστον για 5-6 ώρες.
Για τη σάλτα καραμέλας
Βάζετε τη κρέμα γάλακτος σε ένα μέτριο σκεύος, σε μέτρια φωτιά και τη φέρνετε σε σημείο βρασμού.
Σε ένα άλλο σκεύος βάζετε τη ζάχαρη, το νερό, και το μέλι σε δυνατή φωτιά και αφήνετε το μείγμα να βράσει.
Συνεχίζετε το βρασμό σε δυνατή φωτιά, χωρίς να ανακατεύετε, μέχρι να γίνει πορτοκαλί χρώματος, για 6-8 λεπτά, περίπου.
Χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο και προσθέτετε σιγά-σιγά τη ζεστή κρέμα, ενώ ανακατεύετε συνεχώς.
Βεβαιωνόσαστε ότι δεν υπάρχουν σβόλοι μέσα στη κατσαρόλα.
Κατεβάζετε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει εντελώς. Τέλος προσθέτετε τη βανίλια και ανακατεύετε.
Μεταφέρετε τη σάλτσα καραμέλας σε ένα μπολ, σκεπάζετε καλά και αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το στόλισμα της τούρτας
Σε ένα αντικολλητικό σκεύος ρίχνετε τη ζάχαρη και το νερό.
Αφήνετε τη ζάχαρη να λιώσει και να πάρει το χρώμα της καραμέλας.
Κάθε λίγο ανακινείτε το σκεύος για να λιώσει ομοιόμορφα η ζάχαρη και προσέχετε να μη καεί.
Αφήνετε να κρυώσουν πολύ καλά.
Με το κουτάλι βάζετε καραμέλα παντού και ακολούθως σε ένα άλλο χαρτί ρίχνετε τη καραμέλα με τα αμύγδαλα.
Βάζετε πάλι πάνω στο μάτι τη καραμέλα και ρίχνετε μέσα τα αμύγδαλα.
Απλώνετε αντικολητικό χαρτί και με ένα κουτάλι ρίχνετε τα 2/3 της καραμέλας πάνω στο αντικολητικό χαρτί.
Αφαιρείτε τη τούρτα από τη φόρμα τη βάζετε σε μία πιατέλα και την περιχύνετε με το σιρόπι.
Παγώνετε για ακόμα 1-2 ώρες και σερβίρετε όσο το γλυκό είναι παγωμένο.
Σπάτε τη καραμέλα και τους ξηρούς καρπούς και καρφώνετε τα κομμάτια της καραμέλας και των ξηρών καρπών ακανόνιστα.