Γλυκές και Αλμυρές συνταγές από όλο τον πλανήτη!

Διαφήμιση

Υπέροχο νηστίσιμο παστίτσιο με μανιτάρια και φακές

Μία νοστιμότατη νηστίσιμη συνταγή για παστίτσιο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την αντίστοιχη παραδοσιακή! Θα φτιάχνετε το τέλειο αυτό πιάτο όλες τις μέρες του χρόνου – τόσο γευστικό είναι!

Υπέροχο νηστίσιμο παστίτσιο με μανιτάρια και φακές

  • Χρόνος Προετοιμασίας25 Λεπτά
  • Μερίδες4

    Για το νηστίσιμο παστίτσιο με μανιτάρια θα χρειαστείτε

    Υλικά για τη μπεσαμέλ

    • 100 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
    • 30 γρ. άμυλο καλαμποκιού
    • 1 λ. γάλα βρώμης
    • ¼ φλ. (4 κ.σ.) διατροφική μαγιά
    • 2 κ.γ. αλάτι
    • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
    • ¼ κ.γ. πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

    Υλικά για τη γέμιση

    • 250 γρ. φακές, βρασμένες και στραγγισμένες καλά
    • 3 κ.σ. τοματοπελτές
    • 2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
    • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
    • 1 κ.σ. λιωμένο σκόρδο
    • 1 ½ κ.γ. κανέλα
    • 1 ½ κ.γ. κύμινο
    • 1 κ.γ. μπαχάρι
    • 1 κ.γ. αλάτι
    • 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
    • ½ κ.γ. μπούκοβο
    • ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι
    • 1/8 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
    • 1 φύλλο δάφνης, μεγάλο
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 250 γρ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα
    • 400 γρ. ντομάτες σε κονσέρβα, ψιλοκομμένες
    • 2 φλ. νερό

    Υλικά για το παστίτσιο

    • 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
    • Αλάτι
    • 2+1 κ.γ. ελαιόλαδο
    • 3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
    • 1 κ.γ. θυμάρι, αποξηραμένο

    Εκτέλεση

    1

    Για τη μπεσαμέλ

    Ανακατέψτε το σιμιγδάλι, το άμυλο καλαμποκιού και το γάλα βρώμης σε μία κατσαρόλα. Ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να βράσει και να πήξει καλά. Προσθέστε τη διατροφική μαγιά, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι, ανακατέψτε καλά μέχρι να πήξει. Αφαιρέστε από τη φωτιά κι αφήστε να κρυώσει.

    2

    Για τη γέμιση 1

    Σε ένα μούλτι αλέστε τις βρασμένες και στραγγισμένες φακές, ώστε να γίνουν μια πάστα κι αφήστε τες παράμερα. Ανακατέψτε σε ένα μικρό μπολ τον τοματοπελτέ, το βαλσάμικο, τη σάλτσα σόγιας και το λιωμένο σκόρδο. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατέψτε την κανέλα, το κύμινο, το μπαχάρι, το αλάτι, το θυμάρι, το μπούκοβο, τo πιπέρι, το γαρίφαλο και τη δάφνη.

    3

    Για τη γέμιση 2

    Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε το λάδι. Σοτάρετε το κρεμμύδι για 4 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Ύστερα προσθέστε τα μανιτάρια και τηγανίστε για άλλα 3 λεπτά. Προσθέστε τις φακές κι ανακατέψτε καλά για 1 λεπτό. Ρίξτε μέσα τις τομάτες, το νερό και το μείγμα με τον τοματοπελτέ. Όταν πάρει μια βράση προσθέστε τα μπαχαρικά, χαμηλώστε τη φωτιά, ανακατέψτε και σιγοβράστε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δέσει το μείγμα. Αφαιρέστε από τη φωτιά κι αφήστε παράμερα.

    4

    Για το παστίτσιο

    Προθερμάνετε το φούρνο στους 170C στον αέρα.

    5

    Βράστε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο. Στραγγίξτε, περιχύστε 2 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο κι ανακατέψτε καλά. Χωρίστε τα μακαρόνια σε δύο μέρη. Ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας της μπεσαμέλ στο ένα μέρος και απλώστε το στον πάτο ενός ταψιού 26×33 εκ.

    6

    Απλώστε τη γέμιση πάνω από την πρώτη στρώση. Τοποθετήστε τα υπόλοιπα μακαρόνια στην κορυφή, ύστερα απλώστε την υπόλοιπη μπεσαμέλ ομοιόμορφα πάνω από τα μακαρόνια.

    7

    Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε τη φρυγανιά με 1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο και το θυμάρι και πασπαλίστε το παστίτσιο. Ψήστε για 35-40 λεπτά.

    8

    Αφήστε το παστίτσιο να ξεκουρασθεί για τουλάχιστον μισή ώρα πριν σερβίρετε.

    Διαφήμιση

    Υπέροχο νηστίσιμο παστίτσιο με μανιτάρια και φακέςfoodmaniacs.gr

    Με έμπνευση και φωτογραφίες από: thefoodiecorner.gr

    Βαθμολόγησε τη συνταγή!

    Διαφήμιση

    Σου προτείνουμε

    Μπορεί επίσης να σας αρέσουν
    Αφήστε μια απάντηση

    Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

     
    Σου άρεσε η συνταγή; Αν ναι, κάνε Like στη σελίδα μας και δες τις καλύτερες συνταγές!
    Send this to a friend