Σπιτική καρυδόπιτα με παγωτό
Εξαιρετικά εύκολη συνταγή για μια απολαστική, σιροπιαστή καρυδόπιτα που συνοδεύεται με παγωτό της αρεσκείας σας!
Για την καρυδόπιτα θα χρειαστείτε
- 3 αυγά
- 100 γρ. ζάχαρη
- 140 γρ. + επιπλέον για τη φόρμα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. κανέλα
- 125 γρ. + λίγο για τη φόρμα βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
- 200 γρ. καρύδια, τριμμένα στο μούλτι σε ψιλά κομμάτια
- παγωτό της αρεσκείας μας για το σερβίρισμα
Για το σιρόπι θα χρειαστείτε
- 250 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. νερό
- 30 γρ. γλυκόζη (στα σουπερμάρκετ)
- 1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση
- Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη για αρκετή ώρα έως ότου αφρατέψουν πολύ καλά και ασπρίσουν. Σταματάτε το χτύπημα.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα και τα ρίχνετε σιγά-σιγά στα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας παράλληλα με μια μαρίζ. Στη συνέχεια ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο και λίγα-λίγα τα τριμμένα καρύδια και ανακατεύετε ξανά.
- Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 24 εκ. ή χρησιμοποιείτε ένα χαμηλό τσέρκι (αυτό θα το τοποθετήσουμε προηγουμένως πάνω σε ένα ταψί με λαδόκολλα).
- Αδειάζετε μέσα το μείγμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για περίπου 45 λεπτά. Περίπου 15 λεπτά πριν βγάλετε από το φούρνο ετοιμάζετε και το σιρόπι, γιατί πρέπει και τα δύο να είναι ζεστά όταν θα σιροπιάσετε.
Για το σιρόπι
- Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα βράζετε για 5 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).
- Αποσύρετε από τη φωτιά και με μια κουτάλα το ρίχνουμε λίγο-λίγο πάνω στην καρυδόπιτα μόλις την βγάλετε από το φούρνο.
- Αφήνετε να κρυώσει, την ξεφορμάρετε σε μια πιατέλα και τη σερβίρετε με μπάλες παγωτού από πάνω.
Συμβουλή: Η γλυκόζη είναι ένα διάφανο παχύρρευστο σιρόπι από καλαμπόκι που χρησιμοποιείται στα σιροπιαστά γιατί βοηθάει να μην ζαχαρώσουν.
Συνταγή για καρυδόπιτα
Πηγή: steliosparliaros.gr
Διαφήμιση